Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
260 min.

Pyszne danie z kuchni meksykańskiej – chili con carne. Pikantne, z 3 rodzajami fasoli, pomidorami i mieloną wołowiną. Podawać z kwaśną śmietaną i serem.

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
  • 1 papryczka jalapeno, posiekana (opcjonalnie)
  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (400 g) fasoli borlotti, odsączonej i przepłukanej

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać wołowinę i zrumienić. Dodać czosnek.

2Przełożyć do wolnowaru, dodać pomidory, chili, fasolę, przyprawy. Bulion rozpuścić w wodzie, dodać do reszty składników. Przykryć i gotować w niskiej temperaturze przez 4-8 godzin.

3Podawać z serem i kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

8 osób