15 min.
30 min.
45 min.
Pyszne kotlety wegetariańskie z bakłażana. Można wykorzystać jako burgery i włożyć do bułki, albo podać z sałatką i ziemniakami na obiad. Pyszne i nawet dzieci je uwielbiają!
Składniki:
- 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 szklanka (140 g) startego sera żółtego
- 1 szklanka (120 g) bułki tartej wymieszanej z przyprawą włoską
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Bakłażana włożyć do żaroodpornej miski i wstawić do mikrofalówki na 3 minuty. Zamieszać i mikrofalować na średniej mocy przez kolejne 2 minuty. Bakłażan powinien być miękki, jeśli nie jest, to włączyć jeszcze na 2 minuty. Osączyć i rozgnieść.
2Jeśli nie mamy mikrofalówki, bakłażana można upiec w piekarniku w 125 stopniach C przez ok. 20 minut.
3Rozgniecionego bakłażana wymieszać z serem, bułką tartą, jajkami, pietruszką, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę.
4Z masy formować kotleciki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor przez około 10 minut z każdej strony. Placki przed usmażeniem można również zamrozić.
5Kotlety zamiast smażyć można też upiec – w 125 stopniach C przez ok. 25 minut, odwracając raz na druga stronę w połowie pieczenia.
Porcja dla:
6 osób