Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne kotlety wegetariańskie z bakłażana. Można wykorzystać jako burgery i włożyć do bułki, albo podać z sałatką i ziemniakami na obiad. Pyszne i nawet dzieci je uwielbiają!

Składniki:

  • 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka (140 g) startego sera żółtego
  • 1 szklanka (120 g) bułki tartej wymieszanej z przyprawą włoską
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Bakłażana włożyć do żaroodpornej miski i wstawić do mikrofalówki na 3 minuty. Zamieszać i mikrofalować na średniej mocy przez kolejne 2 minuty. Bakłażan powinien być miękki, jeśli nie jest, to włączyć jeszcze na 2 minuty. Osączyć i rozgnieść.

2Jeśli nie mamy mikrofalówki, bakłażana można upiec w piekarniku w 125 stopniach C przez ok. 20 minut.

3Rozgniecionego bakłażana wymieszać z serem, bułką tartą, jajkami, pietruszką, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę.

4Z masy formować kotleciki. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor przez około 10 minut z każdej strony. Placki przed usmażeniem można również zamrozić.

5Kotlety zamiast smażyć można też upiec – w 125 stopniach C przez ok. 25 minut, odwracając raz na druga stronę w połowie pieczenia.

Porcja dla:

6 osób