Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Prosty i szybki przepis na domowy chleb. Nie wymaga wyrabiania, składniki wystarczy zmiksować i odstawić do wyrośnięcia (najlepsza temperatura dla wyrastania ciasta to 30 stopni C).

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki (295 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki soli
  • 3 szklanki (375 g) przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka masła, roztopionego

Przygotowanie:

1Wymieszać margarynę z cukrem, solą, drożdżami i 1 szklanką mąki. Dodać wodę i miksować przez około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę.

2Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Zamieszać ciasto delikatnie i przełożyć do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 23×8 cm. Ciasto powinno być kleiste. Rękami oprószonymi mąką uformować bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

4Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

5Piec przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić na metalową kratkę i posmarować roztopionym masłem.

Porcja dla:

12 osób