25 min.
45 min.
70 min.
Prosty i szybki przepis na domowy chleb. Nie wymaga wyrabiania, składniki wystarczy zmiksować i odstawić do wyrośnięcia (najlepsza temperatura dla wyrastania ciasta to 30 stopni C).
Składniki:
- 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
- 2 łyżki margaryny
- 1 i 1/4 szklanki (295 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki soli
- 3 szklanki (375 g) przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka masła, roztopionego
Przygotowanie:
1Wymieszać margarynę z cukrem, solą, drożdżami i 1 szklanką mąki. Dodać wodę i miksować przez około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę.
2Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Zamieszać ciasto delikatnie i przełożyć do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 23×8 cm. Ciasto powinno być kleiste. Rękami oprószonymi mąką uformować bochenek. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
5Piec przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić na metalową kratkę i posmarować roztopionym masłem.
Porcja dla:
12 osób