30 min.
60 min.
105 min.
Wspaniały, zdrowy i prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a dodatki w postaci różnych ziaren i majeranku sprawiają, że smakuje wybornie.
Składniki:
- 1 300 g mąki pszennej
- 1 litr ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- 5 łyżek otrębów pszennych
Przygotowanie:
1Do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie suche składniki.
2W szklance ciepłej wody rozpuścić pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
3Do suchych składników dodać drożdże i, mieszając, dolać stopniowo resztę ciepłej wody.
4Wymieszać wszystkie składniki – ciasto powinno mieć luźną konsystencję – dlatego zamiast ręką, lepiej je mieszać drewnianą łyżką, aby wszystkie składnki dobrze sie połączyły.
5Wlać ciasto do natłuszczonych foremek (najlepsze są keksówki), przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
7Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
8Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Porcja dla:
2 osób