Chleb z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Wspaniały, zdrowy i prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a dodatki w postaci różnych ziaren i majeranku sprawiają, że smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 300 g mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 łyżek otrębów pszennych

Przygotowanie:

1Do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie suche składniki.

2W szklance ciepłej wody rozpuścić pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

3Do suchych składników dodać drożdże i, mieszając, dolać stopniowo resztę ciepłej wody.

4Wymieszać wszystkie składniki – ciasto powinno mieć luźną konsystencję – dlatego zamiast ręką, lepiej je mieszać drewnianą łyżką, aby wszystkie składnki dobrze sie połączyły.

5Wlać ciasto do natłuszczonych foremek (najlepsze są keksówki), przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

7Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.

8Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

2 osób