15 min.
60 min.
75 min.
Świeże brzoskwinie i niemal beztłuszczowy biały serek sprawiają, że ten słodki chlebek równie dobrze nadaje się na śniadanie, jak do popołudniowej herbaty.
Składniki:
- 2 średnie brzoskwinie
- 220 g mąki
- 90 g mąki razowej
- 4 łyżki zarodków pszennych, najlepiej prażonych
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek.
2Brzoskwinie blanszować 20 sekund w rondelku z wrzątkiem, następnie odcedzić. Obrać, usunąć pestki i posiekać.
3Wymieszać mąkę zwykłą i razową, zarodki pszenne, cukier i sodę oczyszczoną w małym naczyniu.
4Wymieszać w innym naczyniu serek homogenizowany, jajko i dodatkowe białka, oliwę i esencję migdałową. Zrobić niewielkie wgłębienie w mące z dodatkami, dodać serek, wymieszać. Nałożyć brzoskwinie.
5Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy. Piec około godziny, aż wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i odstawić, aż zupełnie wystygnie.
Porcja dla:
16 osób