Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Świeże brzoskwinie i niemal beztłuszczowy biały serek sprawiają, że ten słodki chlebek równie dobrze nadaje się na śniadanie, jak do popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • 2 średnie brzoskwinie
  • 220 g mąki
  • 90 g mąki razowej
  • 4 łyżki zarodków pszennych, najlepiej prażonych
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 cm spryskać olejem w aerozolu albo posmarować łyżeczką oliwy z oliwek.

2Brzoskwinie blanszować 20 sekund w rondelku z wrzątkiem, następnie odcedzić. Obrać, usunąć pestki i posiekać.

3Wymieszać mąkę zwykłą i razową, zarodki pszenne, cukier i sodę oczyszczoną w małym naczyniu.

4Wymieszać w innym naczyniu serek homogenizowany, jajko i dodatkowe białka, oliwę i esencję migdałową. Zrobić niewielkie wgłębienie w mące z dodatkami, dodać serek, wymieszać. Nałożyć brzoskwinie.

5Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy. Piec około godziny, aż wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha. Wyjąć z piekarnika, odstawić z formą na metalową kratkę na 10 minut, potem wyjąć z formy i odstawić, aż zupełnie wystygnie.

Porcja dla:

16 osób