05 min.
40 min.
45 min.
Ta jagnięcina jest soczysta i niesamowicie pyszna. Piecze się ją z dodatkiem fasolki flageolet. Najlepiej podawać ją z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.
Składniki:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 udziec jagnięcy (1,5 kg)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 6 ząbków czosnku, obranych
- sól i pieprz do smaku
- 4 puszki (po 400 g) fasolki flageolet lub cannellini, odcedzonej i przepłukanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C.
2Włożyć jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego. Ponakłuwać w 6 miejscach ostrym nożem i wetknąć w te miejsca ząbki czosnku. Posmarować masłem i oprószyć solą i pieprzem.
3Piec w rozgrzanym piekarniku, regularnie polewając sosami z dna brytfanki. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości udźca. Schemat jest taki: około 30 minut dla 1 kg, 40 minut dla 1,5 kg lub 50 minut dla 2kg.
415 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wkoło jagnięciny fasolkę. Wymieszać z sosem z brytfanki. Nie piec mięsa zbyt długo! Powinno być nadal różowe!
5Po wyjęciu z piekarnika odłożyć mięso na 10 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Udekorować natką pietruszki, a fasolkę podawać w osobnym naczyniu.
Porcja dla:
8 osób