Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ta jagnięcina jest soczysta i niesamowicie pyszna. Piecze się ją z dodatkiem fasolki flageolet. Najlepiej podawać ją z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem.

Składniki:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 udziec jagnięcy (1,5 kg)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku, obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 puszki (po 400 g) fasolki flageolet lub cannellini, odcedzonej i przepłukanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C.

2Włożyć jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego. Ponakłuwać w 6 miejscach ostrym nożem i wetknąć w te miejsca ząbki czosnku. Posmarować masłem i oprószyć solą i pieprzem.

3Piec w rozgrzanym piekarniku, regularnie polewając sosami z dna brytfanki. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości udźca. Schemat jest taki: około 30 minut dla 1 kg, 40 minut dla 1,5 kg lub 50 minut dla 2kg.

415 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wkoło jagnięciny fasolkę. Wymieszać z sosem z brytfanki. Nie piec mięsa zbyt długo! Powinno być nadal różowe!

5Po wyjęciu z piekarnika odłożyć mięso na 10 minut, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Udekorować natką pietruszki, a fasolkę podawać w osobnym naczyniu.

Porcja dla:

8 osób