25 min.
25 min.
150 min.
Pachnący biały chleb z ładną i chrupiącą skórką. Znakomity na kanapki, świetny na grzanki i tosty, pyszny po prostu z samym masłem.
Składniki:
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 475 ml (2 szklanki) wody
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 2 łyżki miękkiej margaryny
- 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1W małej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Pozostawić na 10 minut, aż pojawi się na nich piana.
2W dużej misce połączyć mieszankę drożdży z mlekiem, masłem lub margaryną, 4 szklankami mąki i solą i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, i wyrobić po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, aż zrobi się gładkie i elastyczne, przez około 8 minut.
3Wnętrze dużej miski posmarować lekko olejem i włożyć do niej ciasto. Obrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
4Nagrzać piekarnik do 200°C.
5Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i wyłożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podzielić na dwie równe części i uformować chleby. Włożyć oba bochenki do lekko natłuszczonych form wielkości 12×22 cm. Przykryć chleby wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją wielkość.
6Spryskać bochenki rozpyloną wodą i piec w temperaturze 200°C przez 20 do 30 minut, lub aż nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą głuchy dźwięk.
Porcja dla:
24 osób