20 min.
20 min.
Ciasto na pierogi teoretycznie nie jest trudne do zrobienia, ale ważne są proporcje. Przepisy różnią się także listą składników – np. nie wszystkie zawierają jajko czy roztopione masło. Jaki by jednak ten przepis nie był, ciasto powinno dać się łatwo wałkować, pierogi powinny łatwo się kleić, a po ugotowaniu być co prawda delikatne w smaku, ale zachować kształt i wytrzymałość. Połączenie tych wszystkich wymagań nie jest jednak łatwe – poniżej mój sprawdzony przepis.
Składniki:
- 2 duże szklanki (ok. 600 ml) pszennej mąki + dodatkowa do wałkowania ciasta i lepienia pierogów
- 1/2 dużej szklanki (150 ml) wody
- 1 duże (L) jajko
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Do dużej miski wsypujemy ok. 1/3 mąki, wlewamy wodę, całą zawartość jajka oraz roztopione, lekko ciepłe masło, po czym roztrzepujemy wszystko na gładką masę.
2Stopniowo, porcjami, dodajemy do ciasta pozostałą mąkę. Na początku mieszamy ciasto trzepaczką lub łyżką, gdy jednak osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję, zaczynamy wyrabiać je ręką, bez nadmiernego pośpiechu.
3Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 2 mm, niekoniecznie wszystko od razu, pamiętając, aby podczas wałkowania, wycinania i klejenia w pierogi było ono cały czas pokryte warstwą dodatkowej mąki.
Porcja dla:
12 osób