Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cały kurczak, podzielony na porcje
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 laski cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę, aż zmięknie.

3Cebule przełożyć na dno naczynia do tadżin, a na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.

4W miseczce wymieszać 5 łyżek oliwy z kurkumą, kuminem, mieloną kolendrą i solą. Mieszaniną natrzeć kurczaka. Na wierzchu położyć laski cynamonu. Pokruszyć liście laurowe i posypać nimi kurczaka. Dodać posiekaną kolendrę i imbir. Zalać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut.

5Na patelni roztopić masło na małym ogniu. Dodać pokrojone gruszki i miód. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż się skarmelizują.

6Wyjąć tadżin z piekarnika, sprawdzić, czy kurczak jest upieczony. Dodać gruszki, wymieszać i wstawić do piekarnika na 10 minut.

Porcja dla:

6 osób