Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wspaniałe pierogi z farszem z białej kapusty podsmażanej z cebulą. Smakują doskonale z sosem grzybowym lub z cebulką i skwarkami.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kapustę pokroić w ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i przestudzić. Dobrze odcisnąć z wody i zmielić w maszynce do mięsa.

2Podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć przez 10 minut.

3Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić z 1/4 szklanki wody. Dodać pozostałą wodę i wlać do miski z mąką. Dodać żółtko, wymieszać i zarobić elastyczne, jednolite ciasto.

4Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać kółka od szklanki. Nakładać po łyżeczce farszu. Brzegi posmarować białkiem. Zlepiać pierogi przyszczypując brzegi.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez 6-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób