Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Kiedy tylko mam jakieś resztki beszamelu po pieczeniu lasagne albo zapiekanki z kalafiorem – zawsze robię sobie te tosty. To pożywny lunch, zwłaszcza jeśli towarzyszy im zielona sałata. Przepis na 2 porcje.

Składniki:

  • 4 kromki bułki paryskiej
  • 2 plasterki gotowanej szynki
  • 10 cienkich plasterków sera comté lub gruyere
  • 4 łyżki beszamelu
  • 75 g startego żółtego sera

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Kromki chleba posmarować masłem. Szynkę złożyć tak, aby nie wystawał za krawędź kromki i ułożyć każdy plaster na 2 kromkach. Na szynce ułożyć 5 plastrów sera. Przykryć drugą kromką.

3W misce wymieszać beszamel ze startym serem. Posmarować tym kromki po wierzchu. Przełożyć je na blachę i piec na środkowej półce piekarnika przez 10 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

2 osób