Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

To typowe danie z kuchni włoskiej przygotowane z ziemniaków, jajek, mortadeli i sera Fontina. Zamiast mortadeli można użyć inną kiełbasę, a ser fontina zastąpić emmentalem lub gruyerem.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 80 g masła
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 70 g mortadeli, drobno pokrojonej
  • 70 g sera fontina, pokrojonego w kostkę
  • sól do smaku
  • bułka tarta do formy
  • kilka łyżek masła

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc z 50 g masła, dodać jajka, mortadelę, ser i sól do smaku.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką tartą.

3Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Wierzch posypać bułką tartą i wiórkami masła.

4Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób