Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
To typowe danie z kuchni włoskiej przygotowane z ziemniaków, jajek, mortadeli i sera Fontina. Zamiast mortadeli można użyć inną kiełbasę, a ser fontina zastąpić emmentalem lub gruyerem.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 80 g masła
- 2 jajka, roztrzepane
- 70 g mortadeli, drobno pokrojonej
- 70 g sera fontina, pokrojonego w kostkę
- sól do smaku
- bułka tarta do formy
- kilka łyżek masła
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i ugotować. Utłuc z 50 g masła, dodać jajka, mortadelę, ser i sól do smaku.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką tartą.
3Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Wierzch posypać bułką tartą i wiórkami masła.
4Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób