Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tradycyjne danie na wigilijny stół. Domowe kluski z masą makową z dodatkiem rodzynek i orzechów. Niezwykłe połączenie, które warto skosztować choć raz w roku!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Wymieszać składniki na ciasto i zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować ciasto na cienki płat, podsypując mąką, i zostawić do lekkiego przeschnięcia.

2W międzyczasie przygotować mak. Wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Przepuścić trzykrotnie przez maszynkę.

3W rondelku rozpuścić miód, dodać mak i bakalie, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.

4Ciasto pokroić na małe kwadraty i gotować przez 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i wymieszać z masą makową.

Porcja dla:

6 osób