Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Tradycyjne danie na wigilijny stół. Domowe kluski z masą makową z dodatkiem rodzynek i orzechów. Niezwykłe połączenie, które warto skosztować choć raz w roku!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Wymieszać składniki na ciasto i zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować ciasto na cienki płat, podsypując mąką, i zostawić do lekkiego przeschnięcia.
2W międzyczasie przygotować mak. Wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Przepuścić trzykrotnie przez maszynkę.
3W rondelku rozpuścić miód, dodać mak i bakalie, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
4Ciasto pokroić na małe kwadraty i gotować przez 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i wymieszać z masą makową.
Porcja dla:
6 osób