Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

To wspaniałe danie wegetariańskie składa się z grubych plastrów dużej cukinii, wydrążonych i nadzianych pysznym farszem przyrządzonym z fasoli cannellini i kopru włoskiego, a następnie zapiekanych z posypką z bułki tartej i orzechów włoskich. Podawać z pieczywem i sałatką z sezonowych warzyw.

Składniki:

  • 6 dużych cukinii (ok. 250 g każda)
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów włoskich
  • 2 szalotki (lub ½ małej cebuli), drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 koper włoski, drobno posiekany
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 400 g fasoli cannellini z puszki
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
  • 4 łyżki wywaru warzywnego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odkroić końce cukinii, okroić z każdej wzdłuż cienkie paseczki, pozostawiając między nimi paski skórki. Pokroić w poprzek na plastry grubości 4 cm i wykroić z każdego środek o średnicy około 3 cm, używając do tego celu ostrego nożyka do warzyw lub krążka o ostrych brzegach. Usunięty miąższ pokroić w drobną kostkę i odłożyć na później.

2Włożyć krążki cukinii do miski i zalać wrzątkiem, aby je przykrył. Odstawić na 2 minuty, odsączyć na sitku, a następnie ułożyć jedną warstwą w dużym naczyniu żaroodpornym.

3Rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażać szalotkę lub cebulę oraz czosnek 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać koper włoski i pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać posiekane pomidory, fasolę cannellini, kolendrę oraz pokruszone papryczki chili. Doprawić solą i pieprzem.

4Do krążków cukinii nałożyć farsz tak, by wystawał powyżej nich. Wlać wywar do naczynia dookoła cukinii. Przykryć naczynie dużym kawałkiem folii aluminiowej, szczelnie zaciskając ją wzdłuż brzegów, ale zostawiając w środku dużo miejsca. Piec 30 minut.

5Zdjąć folię i posypać krążki cukinii bułką tartą wymieszaną z orzechami, serem oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Włożyć ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia, i piec jeszcze 15-20 minut, aż cukinia zrobi się bardzo miękka i się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób