25 min.
50 min.
75 min.
To wspaniałe danie wegetariańskie składa się z grubych plastrów dużej cukinii, wydrążonych i nadzianych pysznym farszem przyrządzonym z fasoli cannellini i kopru włoskiego, a następnie zapiekanych z posypką z bułki tartej i orzechów włoskich. Podawać z pieczywem i sałatką z sezonowych warzyw.
Składniki:
- 6 dużych cukinii (ok. 250 g każda)
- 1,5 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów włoskich
- 2 szalotki (lub ½ małej cebuli), drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 koper włoski, drobno posiekany
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 400 g fasoli cannellini z puszki
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
- 4 łyżki wywaru warzywnego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odkroić końce cukinii, okroić z każdej wzdłuż cienkie paseczki, pozostawiając między nimi paski skórki. Pokroić w poprzek na plastry grubości 4 cm i wykroić z każdego środek o średnicy około 3 cm, używając do tego celu ostrego nożyka do warzyw lub krążka o ostrych brzegach. Usunięty miąższ pokroić w drobną kostkę i odłożyć na później.
2Włożyć krążki cukinii do miski i zalać wrzątkiem, aby je przykrył. Odstawić na 2 minuty, odsączyć na sitku, a następnie ułożyć jedną warstwą w dużym naczyniu żaroodpornym.
3Rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażać szalotkę lub cebulę oraz czosnek 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać koper włoski i pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać posiekane pomidory, fasolę cannellini, kolendrę oraz pokruszone papryczki chili. Doprawić solą i pieprzem.
4Do krążków cukinii nałożyć farsz tak, by wystawał powyżej nich. Wlać wywar do naczynia dookoła cukinii. Przykryć naczynie dużym kawałkiem folii aluminiowej, szczelnie zaciskając ją wzdłuż brzegów, ale zostawiając w środku dużo miejsca. Piec 30 minut.
5Zdjąć folię i posypać krążki cukinii bułką tartą wymieszaną z orzechami, serem oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Włożyć ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia, i piec jeszcze 15-20 minut, aż cukinia zrobi się bardzo miękka i się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób