Czas przygotowania:
120 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
140 min.

Tradycyjnie zwane ruskimi – te pierogi przywołują smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła je setkami! Potrawa dobra na każdą okazję.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody – doprowadzić do wrzenia, a następnie wymieszać z pozostałą wodą.

2Do miski przesiać mąkę i stopniowo dolewać masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.

3Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.

4Ugotowane i utłuczone ziemniaki wymieszać z rozkruszonym serem białym. Dobrze, żeby ser nie był zbyt wilgotny.

5Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do masy ziemniaczano-serowej.

6Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

7Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać krążki literatką. Można użyć szklanki – pierogi będą wtedy większe.

8Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki.

9Pierogi wrzucać partiami po 15 sztuk na osoloną, gotującą wodę i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię – około 5-6 minut.

10Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.

Porcja dla:

60 osób