120 min.
20 min.
140 min.
Tradycyjnie zwane ruskimi – te pierogi przywołują smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła je setkami! Potrawa dobra na każdą okazję.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Masło rozpuścić w 1/3 szklanki wody – doprowadzić do wrzenia, a następnie wymieszać z pozostałą wodą.
2Do miski przesiać mąkę i stopniowo dolewać masło z wodą, jednocześnie zarabiając ciasto.
3Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Najlepiej schować je pod odwróconą miskę.
4Ugotowane i utłuczone ziemniaki wymieszać z rozkruszonym serem białym. Dobrze, żeby ser nie był zbyt wilgotny.
5Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać do masy ziemniaczano-serowej.
6Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
7Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać krążki literatką. Można użyć szklanki – pierogi będą wtedy większe.
8Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki.
9Pierogi wrzucać partiami po 15 sztuk na osoloną, gotującą wodę i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię – około 5-6 minut.
10Wyjmować pierogi z garnka łyżką cedzakową i wykładać na durszlak.
Porcja dla:
60 osób