Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniały przepis na letni obiad – lekko podsmażane warzywa z ryżem. Można wymieszać ryż dziki ze zwykłym białym lub brązowym.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię, cebulę i paprykę przez około 5 minut, aż się zrumienią.

2Dodać oregano, bazylię i pomidory, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.

3Dodać ryż i smażyć przez minutę. Całość zalać wodą lub bulionem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ale nie mieszać!

4Kiedy prawie cała woda odparuje, można dodać odrobinę więcej. Gotować przez około 20 minut.

5Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz oraz czosnek, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób