Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wspaniały przepis na letni obiad – lekko podsmażane warzywa z ryżem. Można wymieszać ryż dziki ze zwykłym białym lub brązowym.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię, cebulę i paprykę przez około 5 minut, aż się zrumienią.
2Dodać oregano, bazylię i pomidory, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
3Dodać ryż i smażyć przez minutę. Całość zalać wodą lub bulionem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ale nie mieszać!
4Kiedy prawie cała woda odparuje, można dodać odrobinę więcej. Gotować przez około 20 minut.
5Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz oraz czosnek, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób