Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

W tej potrawie wykorzystuje się ogony homara, co oszczędza nam kłopotów z gotowaniem całego homara. Ogony po prostu dusi się ze świeżymi pomidorami i podaje z chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • Łyżka masła
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 4 ogony homara (świeże)
  • 1 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki whisky
  • sól

Przygotowanie:

1Na patelni, na małym ogniu smażyć przez 8-10 minut cebulę na maśle. Dodać pomidory i whisky. Dusić przez 10 minut i doprawić solą.

2Ogony homarów ułożyć na pomidorach i dusić przez 3 minuty, a następnie odwrócić i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem od razu po przyrządzeniu.

Porcja dla:

4 osób