Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
W tej potrawie wykorzystuje się ogony homara, co oszczędza nam kłopotów z gotowaniem całego homara. Ogony po prostu dusi się ze świeżymi pomidorami i podaje z chrupiącym pieczywem.
Składniki:
- Łyżka masła
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 4 ogony homara (świeże)
- 1 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki whisky
- sól
Przygotowanie:
1Na patelni, na małym ogniu smażyć przez 8-10 minut cebulę na maśle. Dodać pomidory i whisky. Dusić przez 10 minut i doprawić solą.
2Ogony homarów ułożyć na pomidorach i dusić przez 3 minuty, a następnie odwrócić i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem od razu po przyrządzeniu.
Porcja dla:
4 osób