Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Fantastyczny dodatek do dań, pełen smaku i aromatu. Cukinię podsmaża się z czosnkiem, cebulką i kurkami.
Składniki:
- 1 kg cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże kurki – do smaku, oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażać w niej czosnek i cebulę przez 4 minuty.
2Dodać kurki i smażyć przez 10 minut. Wmieszać mąkę kukurydzianą i wodę.
3Dodać cukinię, sól i pieprz i smażyć, aż zmięknie (około 20 minut).
Porcja dla:
4 osób