Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Fantastyczny dodatek do dań, pełen smaku i aromatu. Cukinię podsmaża się z czosnkiem, cebulką i kurkami.

Składniki:

  • 1 kg cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże kurki – do smaku, oczyszczone i pokrojone w ćwiartki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażać w niej czosnek i cebulę przez 4 minuty.

2Dodać kurki i smażyć przez 10 minut. Wmieszać mąkę kukurydzianą i wodę.

3Dodać cukinię, sól i pieprz i smażyć, aż zmięknie (około 20 minut).

Porcja dla:

4 osób