20 min.
45 min.
65 min.
Pieczone warzywa, delikatne i pachnące czosnkiem, tworzą sos, który będzie świetnym dodatkiem do szerokich wstążek makaronowych. Wrzuć do potrawy garstkę prażonych ziaren słonecznika. Potrawa zyska w ten sposób dodatkowe wartości odżywcze i będzie przyjemnie chrupać.
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony na duże kawałki
- 2 cukinie, pokrojone na duże kawałki
- 2 czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki
- 1 zielona papryka, pokrojona na ćwiartki
- 4 dojrzałe pomidory, pokrojone na połówki
- 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1 główka czosnku – ząbki rozdzielone, ale nie obrane, oraz 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć bakłażany, cukinię, zieloną i czerwoną paprykę, pomidory, czerwoną cebulę i całe ząbki czosnku w jednej warstwie w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypać szczyptą pieprzu kajeńskiego, połową posiekanego czosnku, solą i pieprzem.
2Piec około 45 minut, aż warzywa nieco zmiękną, a miejscami dobrze się przypieką. Przewracać warzywa raz lub dwa podczas pieczenia i zwiększyć ogień, jeśli nie pieką się odpowiednio szybko.
3Tymczasem uprażyć pestki słonecznika. Posmarować patelnię kilkoma kroplami oliwy z oliwek i rozgrzać ją. Wrzucić pestki słonecznika i potrząsać patelnią kilka chwil, aż zaczną się prażyć. Skropić kilkoma kroplami sosu sojowego i potrząsnąć energicznie, żeby sos wyparował, a ziarna lekko się przyrumieniły. Łącznie powinno to zająć 4–5 minut. Zestawić patelnię z ognia, kiedy tylko ziarna zaczną robić się chrupkie. Odstawić patelnię do ostygnięcia.
4Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Starannie odcedzić i postawić w ciepłym miejscu.
5Pokroić upieczone warzywa na kawałki wielkości kęsa. Wymieszać je z resztą surowego, posiekanego czosnku, przecierem pomidorowym oraz bazylią lub pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
6Wymieszać makaron z sosem warzywnym i podawać natychmiast, posypany uprażonymi ziarnami słonecznika.
Porcja dla:
4 osób