10 min.
25 min.
35 min.
Ciasto na te niezwykłe naleśniki robi się z dodatkiem cukinii, a w środku mają nadzienie z sera feta i czerwonej papryki. To szybki, zdrowy, bezmięsny posiłek, który łatwo się przygotowuje nawet w środku tygodnia.
Składniki:
- 200 g cukinii, startej na tarce i wyciśniętej
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki
- 1 pęczek pietruszki, drobno posiekany
- 1 łodyżka mięty, drobno posiekana
- sól
- 6 łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Przygotować naleśniki: zmiksować jajka z mąką, pietruszką, miętą, solą i cukinią. W patelni (o średnicy 18 cm) rozgrzać 1 łyżkę oleju i nałożyć kilka łyżek ciasta na pierwszy naleśnik. Gdy brzegi naleśnika zaczną wysychać, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, naleśnik odwrócić na drugą stronę. Usmażyć w ten sposób jeszcze 5 naleśników, każdy osobno na 1 łyżce oleju; przykryć usmażone naleśniki folią aluminiową lub włożyć do ciepłego piekarnika, aby były ciepłe.
2Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać olej i smażyć paprykę przez 3 minuty. Zdjąć paprykę z patelni i wymieszać z serem feta i miętą. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać nadzienie łyżeczką na naleśniki, składać je na pół i podawać.
Porcja dla:
3 osób