Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Ciasto na te niezwykłe naleśniki robi się z dodatkiem cukinii, a w środku mają nadzienie z sera feta i czerwonej papryki. To szybki, zdrowy, bezmięsny posiłek, który łatwo się przygotowuje nawet w środku tygodnia.

Składniki:

  • 200 g cukinii, startej na tarce i wyciśniętej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 pęczek pietruszki, drobno posiekany
  • 1 łodyżka mięty, drobno posiekana
  • sól
  • 6 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Przygotować naleśniki: zmiksować jajka z mąką, pietruszką, miętą, solą i cukinią. W patelni (o średnicy 18 cm) rozgrzać 1 łyżkę oleju i nałożyć kilka łyżek ciasta na pierwszy naleśnik. Gdy brzegi naleśnika zaczną wysychać, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, naleśnik odwrócić na drugą stronę. Usmażyć w ten sposób jeszcze 5 naleśników, każdy osobno na 1 łyżce oleju; przykryć usmażone naleśniki folią aluminiową lub włożyć do ciepłego piekarnika, aby były ciepłe.

2Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać olej i smażyć paprykę przez 3 minuty. Zdjąć paprykę z patelni i wymieszać z serem feta i miętą. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać nadzienie łyżeczką na naleśniki, składać je na pół i podawać.

Porcja dla:

3 osób