Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Jeśli macie resztki pieczeni jagnięcej – polecam tę zapiekankę. Jest bardzo prosta, a przy tym pożywna.
Składniki:
- 500 g resztek pieczeni jagnięcej
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka świeżych ziół (np. tymianku)
- 750 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Ziemniaki włożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
3Jagnięcinę drobno zmiksować w robocie kuchennym.
4W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zmieloną jagnięcinę i tymianek i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
5Ziemniaki odcedzić i rozgnieść na puree, dodać mleko i masło. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
6Mieszaninę z jagnięciną włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć puree ziemniaczanym. Na wierzchu położyć łyżkę masła i zapiekać przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób