Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jeśli macie resztki pieczeni jagnięcej – polecam tę zapiekankę. Jest bardzo prosta, a przy tym pożywna.

Składniki:

  • 500 g resztek pieczeni jagnięcej
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżych ziół (np. tymianku)
  • 750 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Ziemniaki włożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.

3Jagnięcinę drobno zmiksować w robocie kuchennym.

4W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zmieloną jagnięcinę i tymianek i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.

5Ziemniaki odcedzić i rozgnieść na puree, dodać mleko i masło. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

6Mieszaninę z jagnięciną włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć puree ziemniaczanym. Na wierzchu położyć łyżkę masła i zapiekać przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób