Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
80 min.

Do przygotowania tego smakowitego curry wystarczą składniki, które zwykle mamy w kuchni. Przygotujmy je z jak najchudszego kawałka jagnięciny.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 350 g chudej jagnięciny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżka curry
  • 400 g różyczek kalafiora

Przygotowanie:

1Oliwę rozgrzać w teflonowym, żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodać pokrojone mięso, smażyć około 5 minut, aż się zrumieni. Przenieść mięso łyżką cedzakową do miski lub na talerz.

2Do oliwy, która pozostała w naczyniu żaroodpornym wrzucić cebulę, czosnek i imbir, smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać curry i kalafior, wymieszać.

3Dodać pomidory i wodę, zagotować. Wrzucić z powrotem mięso, gotować około 40 minut, aż mięso i kalafior zmiękną.

4Dodać groszek i kolendrę, gotować jeszcze 3 minuty, aż groszek dobrze się rozgrzeje. Wymieszać jogurt z mąką w małym naczyniu. Dodać tę mieszaninę do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób