25 min.
55 min.
80 min.
Do przygotowania tego smakowitego curry wystarczą składniki, które zwykle mamy w kuchni. Przygotujmy je z jak najchudszego kawałka jagnięciny.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 350 g chudej jagnięciny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego
- 1 łyżka curry
- 400 g różyczek kalafiora
Przygotowanie:
1Oliwę rozgrzać w teflonowym, żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodać pokrojone mięso, smażyć około 5 minut, aż się zrumieni. Przenieść mięso łyżką cedzakową do miski lub na talerz.
2Do oliwy, która pozostała w naczyniu żaroodpornym wrzucić cebulę, czosnek i imbir, smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać curry i kalafior, wymieszać.
3Dodać pomidory i wodę, zagotować. Wrzucić z powrotem mięso, gotować około 40 minut, aż mięso i kalafior zmiękną.
4Dodać groszek i kolendrę, gotować jeszcze 3 minuty, aż groszek dobrze się rozgrzeje. Wymieszać jogurt z mąką w małym naczyniu. Dodać tę mieszaninę do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, jeszcze 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób