Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wspaniały i prosty do przygotowania dodatek do dań. Pysznie kremowe ziemniaki z odrobiną czosnku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku! Zobacz nasz przepis video z tą zapiekanką!

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 50 g startego sera (grojer, edam, ementaler)

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2W misce lekko roztrzepać śmietanę z jajkiem. Dodać sól, pieprz i gałkę.

3Naczynie żaroodporne natrzeć rozgniecionym czosnkiem i natłuścić masłem. Rozłożyć równomiernie plasterki ziemniaków i polać śmietaną z jajkiem. Wierzch posypać serem.

4Piec przez 45 minut, aż zapiekanka będzie rumiana.

Porcja dla:

4 osób