Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Wspaniały i prosty do przygotowania dodatek do dań. Pysznie kremowe ziemniaki z odrobiną czosnku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku! Zobacz nasz przepis video z tą zapiekanką!
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 50 g startego sera (grojer, edam, ementaler)
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2W misce lekko roztrzepać śmietanę z jajkiem. Dodać sól, pieprz i gałkę.
3Naczynie żaroodporne natrzeć rozgniecionym czosnkiem i natłuścić masłem. Rozłożyć równomiernie plasterki ziemniaków i polać śmietaną z jajkiem. Wierzch posypać serem.
4Piec przez 45 minut, aż zapiekanka będzie rumiana.
Porcja dla:
4 osób