Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Najlepiej przygotować ten napój w ekspresie do kawy, ale można go też ugotować w rondelku na średnim ogniu, a potem przecedzić do kubków i rozkoszować się aromatem i smakiem!

Składniki:

  • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 duża pomarańcza ze skórką, pokrojona na ćwiartki
  • 2 litry cydru jabłkowego

Przygotowanie:

1Filtr do kawy umieścić w koszyczku ekspresu do kawy, wsypać cukier, przyprawy i dodać pomarańczę. Cydr wlać do pojemnika na wodę. Zaparzyć jak kawę i podawać na ciepło.

2Ewentualnie, zamiast używać ekspresu do kawy, wlać cydr do garnka o grubym dnie, dodać przyprawy i pomarańczę i zagotować. Przecedzić i przelać do kubeczków.

Porcja dla:

16 osób