Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Przepis inspirowany kuchnią rosyjską: pieróg z nadzieniem z kapusty i sera, tylko ciasto jest gotowe francuskie. Smaczne i proste.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
- 150 g sera żółtego, startego
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1Kapustę poszatkować.
2Na oleju, na średnim ogniu dusić kapustę pod przykryciem przez 20 minut. Pod sam koniec dodać masło i sól.
3Ciasto rozmrozić i jeśli jest prostokątne, to trzeba rozwałkować je na kwadrat.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Ciasto wyłożyć na blaszkę. Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
6Kapustę wyłożyć na ciasto. Przykryć serem z jajkiem. Zawinąć przeciwległe boki ciasta tak aby powstała koperta.
7Piec przez 25 minut.
Porcja dla:
8 osób