Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Przepis inspirowany kuchnią rosyjską: pieróg z nadzieniem z kapusty i sera, tylko ciasto jest gotowe francuskie. Smaczne i proste.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 g sera żółtego, startego
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1Kapustę poszatkować.

2Na oleju, na średnim ogniu dusić kapustę pod przykryciem przez 20 minut. Pod sam koniec dodać masło i sól.

3Ciasto rozmrozić i jeśli jest prostokątne, to trzeba rozwałkować je na kwadrat.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Ciasto wyłożyć na blaszkę. Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Dodać starty żółty ser i wymieszać.

6Kapustę wyłożyć na ciasto. Przykryć serem z jajkiem. Zawinąć przeciwległe boki ciasta tak aby powstała koperta.

7Piec przez 25 minut.

Porcja dla:

8 osób