15 min.
25 min.
40 min.
Stir fry z kurczakiem, które ma mocno czosnkowy smak. Stir fry to nic innego jak szybkie smażenie na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, a kurczak jest usmażony.
Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 6 ząbków czosnku, zgniecionych
- 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
- 1 pęczek szczypiorku lub dymki, drobno posiekany
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kg filetów z piersi kurczaka pokrojonych w nieduże paski
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1W woku lub dużej patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Kiedy olej zacznie dymić, szybko wmieszać 2 ząbki rozgniecionego czosnku, imbir, dymkę i sól. Smażyć, stale mieszając, aż cebulka się zeszkli, około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć, aż nie będzie już różowy, około 3 minuty. Dodać pozostałe 4 ząbki zgniecionego czosnku i wymieszać. Dodać cebulę, kapustę, paprykę, groszek i 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i przykryć patelnię lub wok.
2W małej miseczce wymieszać pozostałą 1/2 szklanki bulionu (lub wody) z sosem sojowym, cukrem i skrobią kukurydzianą. Wlać mieszaninę do woka i mieszać, aż kurczak i warzywa pokryją się gęstym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu najlepiej z gorącym ryżem.
Porcja dla:
4 osób