30 min.
105 min.
135 min.
W tym przepisie lekko obrumienione kotleciki z piersi indyka zapiekamy w niezbyt wysokiej temperaturze razem z czerwoną kapustą, młodymi burakami, plasterkami jabłek i soczewicą.
Składniki:
- 6 łyżeczek oleju
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 kotlety z piersi indyka o grubości około 1 cm
- 1 czerwona cebula, w plasterkach
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 500 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 200 g młodych buraczków, pokrojonych na 6 cząstek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Wymieszać 2 łyżeczki oleju z 1 łyżeczką octu. Posmarować mięso marynatą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas duszenia kapusty.
2Rozgrzać 3 łyżeczki oleju w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, smażyć kilka sekund i zdjąć naczynie z ognia. Wrzucić kapustę, buraka, plasterki jabłka, skórkę i sok z pomarańczy, resztę octu i cukier. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
3Przykryć naczynie pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 godziny, aż kapusta nieco zmięknie. Wymieszać po 45 minutach. Pod koniec pieczenia warzyw i owoców wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami.
4Rozgrzać patelnię grillową i posmarować resztą oleju. Wrzucić mięso i zrumienić z jednej strony, smażąc na dość dużym ogniu przez 1,5 minuty (nie powinno być wysmażone).
5Dodać soczewicę do kapusty, ułożyć na wierzchu mięso, przyrumienioną stroną do góry. Wymieszać wywar z musztardą i skropić mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, a mięso się upiecze.
Porcja dla:
4 osób