Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
105 min.
Całkowity czas:
135 min.

W tym przepisie lekko obrumienione kotleciki z piersi indyka zapiekamy w niezbyt wysokiej temperaturze razem z czerwoną kapustą, młodymi burakami, plasterkami jabłek i soczewicą.

Składniki:

  • 6 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 kotlety z piersi indyka o grubości około 1 cm
  • 1 czerwona cebula, w plasterkach
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 500 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 200 g młodych buraczków, pokrojonych na 6 cząstek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Wymieszać 2 łyżeczki oleju z 1 łyżeczką octu. Posmarować mięso marynatą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas duszenia kapusty.

2Rozgrzać 3 łyżeczki oleju w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, smażyć kilka sekund i zdjąć naczynie z ognia. Wrzucić kapustę, buraka, plasterki jabłka, skórkę i sok z pomarańczy, resztę octu i cukier. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.

3Przykryć naczynie pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 godziny, aż kapusta nieco zmięknie. Wymieszać po 45 minutach. Pod koniec pieczenia warzyw i owoców wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami.

4Rozgrzać patelnię grillową i posmarować resztą oleju. Wrzucić mięso i zrumienić z jednej strony, smażąc na dość dużym ogniu przez 1,5 minuty (nie powinno być wysmażone).

5Dodać soczewicę do kapusty, ułożyć na wierzchu mięso, przyrumienioną stroną do góry. Wymieszać wywar z musztardą i skropić mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, a mięso się upiecze.

Porcja dla:

4 osób