Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
2930 min.

Autentyczny przepis na falafel – z ciecierzycy i bobu. Suchy bób trzeba moczyć przez 48 godzin, więc nie jest to przepis dla tych, którzy się spieszą. Wart jest jednak wysiłku, bo ten falafel smakuje bosko. UWAGA! Do tego przepisu nadaje się TYLKO surowy, suchy bób i surowa, sucha ciecierzyca! Żadna inna fasola nie może być spożywana na surowo, ponieważ jest toksyczna i można się nią otruć.

Składniki:

  • 150 g suchego bobu
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1Bób włożyć do miski i zalać wodą. Moczyć przez 2 dni zmieniając wodę raz dziennie (w lecie zmieniać wodę dwa razy dziennie).

2Drugiego dnia namoczyć cieciorkę w drugiej misce.

3Odsączyć bób i ciecierzycę. Bób obrać (bardzo ważne!).

4Cebulę o czosnek drobno posiekać. Listki zielonej pietruszki także drobno posiekać. Wszystko zmiksować na pastę wraz z bobem i ciecierzycą w robocie kuchennym, cały czas spychając pastę w dół miski robota, żeby całość była równomiernie wymieszana. Dodać przyprawy, sodę, sól i pieprz. Odstawić mieszaninę na 30 minut.

5Uformować 25-30 małych kulek i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić na kolejne 30 minut.

6Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 6 kotlecików na raz. Kiedy od spodu będą już chrupiące i brązowe, odwrócić i smażyć na drugiej stronie. Wyjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.

Porcja dla:

28 osób