Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Ten dip jest inspirowany kuchnią meksykańską. Szybko i łatwo się go przygotowuje. Jest kremowy, bardzo serowy i pyszny! Podawać z ciepłymi chipsami tortilla, krakersami lub z pałeczkami z warzyw.
Składniki:
- 1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 łyżka masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka chili
- 300 ml creme fraiche
- 300 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło lub oliwę. Zeszklić cebulę, anie nie rumienić jej. Dodać chili i zmniejszyć ogień. Podsmażać przez 3 minuty. Wmieszać creme fraiche i podgrzewać nie mieszając. Sos powinien być dość rzadki, więc nie należy dopuścić do zagotowania.
2Dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Przełożyć do miseczki. Dodać jeszcze odrobinę chili. Podawać z ciepłymi chipsami z tortilli.
Porcja dla:
6 osób