15 min.
15 min.
30 min.
Śmietankowy dip udekorowany ośmiornicą z papryki. Idealny na imprezę z okazji Halloween albo na przyjęcie dla dzieci.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 300 g posiekanej cebuli
- 1 łyżka deserowa świeżego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 50 g majonezu
Przygotowanie:
1Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i smażyć przez 15-20 minut, aż cebula się przyrumieni. Odłożyć cebulę do miseczki aby ostygła.
2W osobnej misce wymieszać majonez z serkiem śmietankowym, śmietaną, granulowanym czosnkiem, sosem Worcester, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Na koniec wmieszać cebulkę.
3Przygotować korpus ośmiornicy: jedną paprykę przeciąć w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna ze środka.
4Przygotować macki: pokroić drugą paprykę w paski. Najlepiej użyć od tego celu dolną część papryki, aby macki były zakręcone.
5Przełożyć dip do ładnej miseczki, a w środek wetknąć korpus ośmiornicy, lekko go zanurzając w dipie. Ułożyć po 4 macki z każdej strony korpusu.
6Pokroić oliwkę w krążki. Lekko posmarować dwa krążki dipem i przykleić jako oczy.
Porcja dla:
12 osób