Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Śmietankowy dip udekorowany ośmiornicą z papryki. Idealny na imprezę z okazji Halloween albo na przyjęcie dla dzieci.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g posiekanej cebuli
  • 1 łyżka deserowa świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 g majonezu

Przygotowanie:

1Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i smażyć przez 15-20 minut, aż cebula się przyrumieni. Odłożyć cebulę do miseczki aby ostygła.

2W osobnej misce wymieszać majonez z serkiem śmietankowym, śmietaną, granulowanym czosnkiem, sosem Worcester, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Na koniec wmieszać cebulkę.

3Przygotować korpus ośmiornicy: jedną paprykę przeciąć w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna ze środka.

4Przygotować macki: pokroić drugą paprykę w paski. Najlepiej użyć od tego celu dolną część papryki, aby macki były zakręcone.

5Przełożyć dip do ładnej miseczki, a w środek wetknąć korpus ośmiornicy, lekko go zanurzając w dipie. Ułożyć po 4 macki z każdej strony korpusu.

6Pokroić oliwkę w krążki. Lekko posmarować dwa krążki dipem i przykleić jako oczy.

Porcja dla:

12 osób