Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Klasyczne żydowskie placki ziemniaczane „latkes”, których chrupkość polubisz od pierwszego kęsa. Podawać z musem jabłkowym, śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Wesołej Chanuki!
Składniki:
- 300 g (2 szkl.) obranych i drobno startych ziemniaków
- 1 łyżka startej cebuli
- 3 jajka, rozbełtane
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 120 ml (0,5 szklanki) oleju z orzeszków ziemnych do smażenia
Przygotowanie:
1Wycisnąć starte ziemniaki przez gazę lub szmatkę, aby je jak najlepiej osuszyć.
2W średniej misce wymieszać starte ziemniaki z cebulą, jajami, mąką i solą.
3W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu olej. Nakładać duże łyżki ciasta na gorący olej i przyklepując je od góry, formować placki grubości mniej więcej 1/2 do 1 cm. Zrumienić z jednej, a następnie z drugiej strony. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco!
Porcja dla:
12 osób