Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Klasyczne żydowskie placki ziemniaczane „latkes”, których chrupkość polubisz od pierwszego kęsa. Podawać z musem jabłkowym, śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Wesołej Chanuki!

Składniki:

  • 300 g (2 szkl.) obranych i drobno startych ziemniaków
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 3 jajka, rozbełtane
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 120 ml (0,5 szklanki) oleju z orzeszków ziemnych do smażenia

Przygotowanie:

1Wycisnąć starte ziemniaki przez gazę lub szmatkę, aby je jak najlepiej osuszyć.

2W średniej misce wymieszać starte ziemniaki z cebulą, jajami, mąką i solą.

3W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu olej. Nakładać duże łyżki ciasta na gorący olej i przyklepując je od góry, formować placki grubości mniej więcej 1/2 do 1 cm. Zrumienić z jednej, a następnie z drugiej strony. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco!

Porcja dla:

12 osób