Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
225 min.

Baba ganoush to popularna na Bliskim Wschodzie i w Egipcie pasta z pieczonego bakłażana i sezamu. Smakuje wybornie podawana z chlebem pita lub z warzywami.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
  • 1/4 szklanki (60 ml) pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

2Bakłażana położyć na blaszce, skórkę ponakłuwać widelcem. Piec przez 30-40 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Wyjąć z piekarnika i włożyć do miski z zimną wodą. Obrać ze skórki.

3W blenderze zmiksować bakłażana z sokiem cytrynowym, tahini, ziarnami sezamu i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4Przełożyć puree z bakłażana do miseczki i powoli wlewać oliwę cały czas mieszając.

5Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Porcja dla:

12 osób