Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
225 min.
225 min.
Baba ganoush to popularna na Bliskim Wschodzie i w Egipcie pasta z pieczonego bakłażana i sezamu. Smakuje wybornie podawana z chlebem pita lub z warzywami.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
- 1/4 szklanki (60 ml) pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
2Bakłażana położyć na blaszce, skórkę ponakłuwać widelcem. Piec przez 30-40 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będzie miękki. Wyjąć z piekarnika i włożyć do miski z zimną wodą. Obrać ze skórki.
3W blenderze zmiksować bakłażana z sokiem cytrynowym, tahini, ziarnami sezamu i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4Przełożyć puree z bakłażana do miseczki i powoli wlewać oliwę cały czas mieszając.
5Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Porcja dla:
12 osób