Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Fantastyczny, rozgrzewający napój alkoholowy – doskonały na Święta i Nowy Rok. Czerwone wino podgrzewa się z sokiem pomarańczowym, cynamonem, anyżkiem, goździkami i likierem pomarańczowym.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml)
  • 2 małe laski cynamonu
  • 2 całe gwiazdki anyżu gwiaździstego
  • 4 goździki
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

1Skórkę pomarańczy obrać, tworząc 4 spirale i odstawić. Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy.

2Wymieszać sok z czerwonym winem, cynamonem, anyżem i goździkami i dobrze podgrzać. Wmieszać likier pomarańczowy i przecedzić całość.

3Przelać do dekoracyjnych szklanek i przybrać każdą szklankę skórką pomarańczową.

Porcja dla:

4 osób