Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
180 min.

Niby tarta, niby zapiekanka – uczta dla wielbicieli słonych ciast z nadzieniem! Tutaj przekładają się warstwy szynki, mozzarelli, szpinaku, sera feta i ricotty. Wyśmienite danie na każdą imprezę!

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki (280 g) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (90 g) mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody

Przygotowanie:

1Ciasto: Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą i solą. Dodać masło i wysiekać z mąką tak, aby przypominało kruszonkę. Jajka zmiksować z wodą i wymieszać z ciastem. Zarobić na gładką i jednolitą masę. 2/3 ciasta uformować na spłaszczony okrąg, to samo zrobić z pozostałą 1/3 ciasta. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

2Nadzienie: W misce wymieszać ser ricotta z fetą, parmezanem, jajkiem i ziołami.

3Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą część ciasta na koło o średnicy około 40 cm. Przełożyć do nienatłuszczonej tortownicy, wykładając ciastem dno i boki.

4Dno ciasta posypać połową mozzarelli. Następnie ułożyć warstwę szynki. Na to rozsmarować nadzienie serowe i posypać szpinakiem. Ponownie ułożyć warstwę szynki i delikatnie docisnąć. Następnie ułożyć pieczone papryki i posypać mozzarellą. Znów delikatnie docisnąć.

5Rozwałkować pozostałe ciasto i położyć na wierzch tortu. Zwilżyć brzegi ciasta i zlepić. Ciasto nie powinno wystawać poza brzeg tortownicy. Roztrzepać jajko i posmarować wierzch tortu. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

6Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch będzie przypieczony na złocisty kolor. Odstawić na 45 minut do przestygnięcia. Następnie zdjąć brzeg tortownicy i odczekać, aż zapiekanka całkowicie ostygnie.

Porcja dla:

8 osób