Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
85 min.

Smaczne danie dla całej rodziny. Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta, owinięte bekonem – dzięki czemu nie są suche. Najlepiej smakują z ryżem i sałatką w stylu greckim.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) majonezu
  • 1 paczka (300 g) mrożonego krojonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 1/2 szklanki (75 g) pokruszonego sera feta
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plasterki bekonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

2W misce wymieszać majonez ze szpinakiem, fetą i czosnkiem. Odstawić.

3Filety z kurczaka delikatnie rozkroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nałożyć w nią farsz ze szpinaku. Każdy filet zawinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć.

4Piec przez 1 godzinę, aż mięso nie będzie już różowe, a wypływające soki będą przejrzyste.

Porcja dla:

4 osób