Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Smaczne danie dla całej rodziny. Filety z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta, owinięte bekonem – dzięki czemu nie są suche. Najlepiej smakują z ryżem i sałatką w stylu greckim.
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) majonezu
- 1 paczka (300 g) mrożonego krojonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 1/2 szklanki (75 g) pokruszonego sera feta
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki bekonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
2W misce wymieszać majonez ze szpinakiem, fetą i czosnkiem. Odstawić.
3Filety z kurczaka delikatnie rozkroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nałożyć w nią farsz ze szpinaku. Każdy filet zawinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć.
4Piec przez 1 godzinę, aż mięso nie będzie już różowe, a wypływające soki będą przejrzyste.
Porcja dla:
4 osób