Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Wspaniały dodatek do dań – dziki ryż z soczystymi śliwkami. Pyszne z rybą, czerwonym mięsem, ale rówież solo.
Składniki:
- 1,5 szklanki dzikiego ryżu
- 4 duże czerwone śliwki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ryż wsypać do garnka, przykryć wodą i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
2W międzyczasie pokroić śliwki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Dodać śliwki i cukier. Smażyć przez 2 minuty. Dodać ocet i smażyć przez 1 minutę, aby trochę się zredukował. Posolić do smaku i zestawić z ognia.
3Do śliwek dodać ugotowany ryż, posolić do smaku i delikatnie wymieszać. Ryż uzyska niesamowity słodko-kwaśny smak. Można posypać ziołami wedle uznania.
Porcja dla:
4 osób