Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wspaniały dodatek do dań – dziki ryż z soczystymi śliwkami. Pyszne z rybą, czerwonym mięsem, ale rówież solo.

Składniki:

  • 1,5 szklanki dzikiego ryżu
  • 4 duże czerwone śliwki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Ryż wsypać do garnka, przykryć wodą i gotować pod przykryciem przez 40 minut.

2W międzyczasie pokroić śliwki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Dodać śliwki i cukier. Smażyć przez 2 minuty. Dodać ocet i smażyć przez 1 minutę, aby trochę się zredukował. Posolić do smaku i zestawić z ognia.

3Do śliwek dodać ugotowany ryż, posolić do smaku i delikatnie wymieszać. Ryż uzyska niesamowity słodko-kwaśny smak. Można posypać ziołami wedle uznania.

Porcja dla:

4 osób