Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
275 min.

Po co kupować gotową polentę, kiedy można ją zrobić samemu i to taniej? Świetne smakuje na następny dzień! Po wyjęciu z lodówki polentę można podawać na wiele sposobów: pokrojoną w plastry i podsmażoną, albo zamiast ziemniaków lub ryżu.

Składniki:

  • 140 g (1 szklanka) mąki kukurydzianej
  • 235 ml (1 szklanka) zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml (3 szklanki) wrzącej wody
  • 100 g (1 szklanka) startego parmezanu

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą z zimną wodą i solą. Wysmarować tłuszczem podłużną keksówkę.

2Doprowadzić pozostałe 3 szklanki wody do wrzenia i rozprowadzić w nich masę kukurydzianą. Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i wmieszać ser.

3Gotować na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut, często mieszając, aż polenta stanie się bardzo gęsta. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Porcja dla:

4 osób