Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
275 min.
275 min.
Po co kupować gotową polentę, kiedy można ją zrobić samemu i to taniej? Świetne smakuje na następny dzień! Po wyjęciu z lodówki polentę można podawać na wiele sposobów: pokrojoną w plastry i podsmażoną, albo zamiast ziemniaków lub ryżu.
Składniki:
- 140 g (1 szklanka) mąki kukurydzianej
- 235 ml (1 szklanka) zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 700 ml (3 szklanki) wrzącej wody
- 100 g (1 szklanka) startego parmezanu
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą z zimną wodą i solą. Wysmarować tłuszczem podłużną keksówkę.
2Doprowadzić pozostałe 3 szklanki wody do wrzenia i rozprowadzić w nich masę kukurydzianą. Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i wmieszać ser.
3Gotować na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut, często mieszając, aż polenta stanie się bardzo gęsta. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Porcja dla:
4 osób