Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pieczone w mundurkach ziemniaki możemy podać z pysznym wegetariańskim nadzieniem z marynowanych pieczarek i cukinii, albo z pieczonym czosnkiem i pomidorami.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 225 g małych pieczarek
  • 1 duża cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przez środek każdego ziemniaka przebić metalowy szpikulec albo nabić ziemniaki na specjalną szpadkę (metalowy szpikulec przewodzi ciepło do środka ziemniaka, dzięki czemu piecze się on szybciej). Ułożyć ziemniaki na ruszcie w piekarniku i piec około 75 minut, aż będą miękkie.

2Od razu po włożeniu ziemniaków do piekarnika warto przystąpić do przygotowania farszu – żeby jego składniki zdążyły się zamarynować (choć można też przygotować farsz tuż przed podaniem i podawać na gorąco). Rozgrzać dużą grillową patelnię i rozprowadzić na niej połowę oliwy. Smażyć pieczarki oraz cukinię 10-15 minut, aż zmiękną, zaczną się rumienić i puszczać soki.

3Przełożyć pieczarki i cukinię do osobnego naczynia wraz ze wszystkimi sokami z patelni, dodać pozostałą oliwę, ocet winny i musztardę. Doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, a potem odstawić do zamarynowania, aż upieką się ziemniaki.

4Upieczone ziemniaki rozerwać z jednej strony, rozchylić połówki – ale nie rozrywać do końca, tak, aby pozostały z jednej strony złączone. Dodać do farszu natkę pietruszki, wymieszać, nałożyć na ziemniaki i podawać.

Porcja dla:

4 osób