20 min.
90 min.
110 min.
Pieczone w mundurkach ziemniaki możemy podać z pysznym wegetariańskim nadzieniem z marynowanych pieczarek i cukinii, albo z pieczonym czosnkiem i pomidorami.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 225 g małych pieczarek
- 1 duża cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- pieprz
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przez środek każdego ziemniaka przebić metalowy szpikulec albo nabić ziemniaki na specjalną szpadkę (metalowy szpikulec przewodzi ciepło do środka ziemniaka, dzięki czemu piecze się on szybciej). Ułożyć ziemniaki na ruszcie w piekarniku i piec około 75 minut, aż będą miękkie.
2Od razu po włożeniu ziemniaków do piekarnika warto przystąpić do przygotowania farszu – żeby jego składniki zdążyły się zamarynować (choć można też przygotować farsz tuż przed podaniem i podawać na gorąco). Rozgrzać dużą grillową patelnię i rozprowadzić na niej połowę oliwy. Smażyć pieczarki oraz cukinię 10-15 minut, aż zmiękną, zaczną się rumienić i puszczać soki.
3Przełożyć pieczarki i cukinię do osobnego naczynia wraz ze wszystkimi sokami z patelni, dodać pozostałą oliwę, ocet winny i musztardę. Doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, a potem odstawić do zamarynowania, aż upieką się ziemniaki.
4Upieczone ziemniaki rozerwać z jednej strony, rozchylić połówki – ale nie rozrywać do końca, tak, aby pozostały z jednej strony złączone. Dodać do farszu natkę pietruszki, wymieszać, nałożyć na ziemniaki i podawać.
Porcja dla:
4 osób