Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wypróbowaliśmy kilka receptur na wieloserowe fondue, ale ta była najlepsza. Gruyère nadaje mieszance smaku słodkawo-orzechowego, ostry cheddar – pikantnego, a ementaler wszystko spaja. Rozpoczęcie procesu od zrobienia zasmażki z mąki pozwala uniknąć nazbyt klejącej lub miałkiej konsystencji mieszanki.

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g pokrojonego w kostkę grojera (gruyère)
  • 200 g pokrojonego w kostkę sera cheddar
  • 200 g pokrojonego w kostkę sera ementaler

Przygotowanie:

1W małym rondelku doprowadzić do wrzenia wino.

2W międzyczasie stopić w garnku masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszając szybko dla uniknięcia przywierania i przypalania się, gotować przez 5 minut.

3Gdy zasmażka jest gotowa, powoli dolać do niej wino. Rozprowadzić mieszankę trzepaczką. Powoli dodać kostki grojera, cheddaru i ementalera i gotować mieszając, aż ser się roztopi. Przełożyć mieszankę do specjalnego tygielka do fondue. Podgrzewać na małym ogniu.

Porcja dla:

24 osób