20 min.
10 min.
30 min.
Wypróbowaliśmy kilka receptur na wieloserowe fondue, ale ta była najlepsza. Gruyère nadaje mieszance smaku słodkawo-orzechowego, ostry cheddar – pikantnego, a ementaler wszystko spaja. Rozpoczęcie procesu od zrobienia zasmażki z mąki pozwala uniknąć nazbyt klejącej lub miałkiej konsystencji mieszanki.
Składniki:
- 235 ml (1 szklanka) białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g pokrojonego w kostkę grojera (gruyère)
- 200 g pokrojonego w kostkę sera cheddar
- 200 g pokrojonego w kostkę sera ementaler
Przygotowanie:
1W małym rondelku doprowadzić do wrzenia wino.
2W międzyczasie stopić w garnku masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszając szybko dla uniknięcia przywierania i przypalania się, gotować przez 5 minut.
3Gdy zasmażka jest gotowa, powoli dolać do niej wino. Rozprowadzić mieszankę trzepaczką. Powoli dodać kostki grojera, cheddaru i ementalera i gotować mieszając, aż ser się roztopi. Przełożyć mieszankę do specjalnego tygielka do fondue. Podgrzewać na małym ogniu.
Porcja dla:
24 osób