Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Uwielbiam pesto i wszystkie dania z jego wykorzystaniem! W tym przepisie zwyczajny dorsz zyskuje nieprawdopodobnego aromatu bazylii i czosnku!
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pesto
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez kilka minut, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
3Pomidory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie na dużym ogniu, przez 2 minuty z każdej strony. Posolić.
4Rybę przełożyć z powrotem na patelnię i ułożyć na pomidorach. Dodać pesto i sos z cytryny. Podsmażać przez kolejne 2 minuty.
5Podawać ze świeżymi warzywami.
Porcja dla:
4 osób