Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Uwielbiam pesto i wszystkie dania z jego wykorzystaniem! W tym przepisie zwyczajny dorsz zyskuje nieprawdopodobnego aromatu bazylii i czosnku!

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pesto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez kilka minut, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.

3Pomidory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie na dużym ogniu, przez 2 minuty z każdej strony. Posolić.

4Rybę przełożyć z powrotem na patelnię i ułożyć na pomidorach. Dodać pesto i sos z cytryny. Podsmażać przez kolejne 2 minuty.

5Podawać ze świeżymi warzywami.

Porcja dla:

4 osób