15 min.
60 min.
75 min.
Jest to smakowity posiłek rodzinny, wyjątkowo łatwy do przyrządzenia. Mięso kurczaka i warzywa doprawia się odrobiną tymianku i pomarańczami, piecze na złocisto i podaje!
Składniki:
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
- 4 pasternaki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
- 4 marchewki, przekrojone wzdłuż na pół
- 1 czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gotować ziemniaki przez 5 minut i odcedzić. Włożyć z powrotem do rondla, przykryć i potrząsnąć energicznie.
2Ułożyć ziemniaki, pasternak, marchew i cebulę w dużej brytfannie. Wymieszać oliwę z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartek pomarańczy. Skropić warzywa i starannie je obtoczyć. Ostrym nożem nakroić skórę na piersiach kurczaka w kilku miejscach. Ułożyć między warzywami wraz z wyciśniętymi ćwiartkami cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem.
3Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez godzinę, przewracając warzywa na drugą stronę od czasu do czasu, aż kurczak się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób