Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jest to smakowity posiłek rodzinny, wyjątkowo łatwy do przyrządzenia. Mięso kurczaka i warzywa doprawia się odrobiną tymianku i pomarańczami, piecze na złocisto i podaje!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
  • 4 pasternaki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 4 marchewki, przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gotować ziemniaki przez 5 minut i odcedzić. Włożyć z powrotem do rondla, przykryć i potrząsnąć energicznie.

2Ułożyć ziemniaki, pasternak, marchew i cebulę w dużej brytfannie. Wymieszać oliwę z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartek pomarańczy. Skropić warzywa i starannie je obtoczyć. Ostrym nożem nakroić skórę na piersiach kurczaka w kilku miejscach. Ułożyć między warzywami wraz z wyciśniętymi ćwiartkami cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem.

3Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez godzinę, przewracając warzywa na drugą stronę od czasu do czasu, aż kurczak się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób