Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Kawałki sera camembert obtacza się w cieście z dodatkiem cydru, a następnie smaży w oleju na chrupko i na złocisty kolor. Są wspaniale serowe! Chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i ciągniste. NA każdej imprezie znikną w mig!

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml wytrawnego cydru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 krążek sera camembert

Przygotowanie:

1W głębokiej patelni rozgrzać olej (o głębokości 5 cm) do 180 C. Przygotować ciasto mieszając mąkę z jajkami, cydrem i olejem.

2Ser pokroić na 8 klinów i zanurzać je w cieście.

3Smażyć kawałki sera z gorącym oleju przez 5 minut, aż będą lekko rumiane.

4Wyjmować na ręczniki papierowe i delikatnie je osuszyć poklepując ręcznikiem. Podawać.

Porcja dla:

4 osób