Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Kawałki sera camembert obtacza się w cieście z dodatkiem cydru, a następnie smaży w oleju na chrupko i na złocisty kolor. Są wspaniale serowe! Chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i ciągniste. NA każdej imprezie znikną w mig!
Składniki:
- olej do smażenia
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml wytrawnego cydru
- 3 łyżki oleju
- 1 krążek sera camembert
Przygotowanie:
1W głębokiej patelni rozgrzać olej (o głębokości 5 cm) do 180 C. Przygotować ciasto mieszając mąkę z jajkami, cydrem i olejem.
2Ser pokroić na 8 klinów i zanurzać je w cieście.
3Smażyć kawałki sera z gorącym oleju przez 5 minut, aż będą lekko rumiane.
4Wyjmować na ręczniki papierowe i delikatnie je osuszyć poklepując ręcznikiem. Podawać.
Porcja dla:
4 osób