Chałka wielkanocna z pisankami

Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
220 min.

To chleb który niezwykle się prezentuje, bo są w nim upieczone pisanki! Nie trzeba ich wcześniej gotować, bo upieką się razem z chlebem. Wystarczy je wcześniej pofarbować specjalnymi farbkami do pisanek.

Składniki:

  • 2,5 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 2/3 szklanki (160 ml) mleka

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać 1 szklankę mąki z cukrem, solą i drożdżami; dobrze wymieszać. W małym rondelku wymieszać mleko z masłem; podgrzewać, aż mleko będzie ciepłe, a masło zmięknie, ale nie stopi się.

2Do mieszaniny z mąką stopniowo dodawać mleko z masłem, stale mieszając. Dodać dwa jajka i pół szklanki mąki i dobrze zmiksować. Dodać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Gdy ciasto się połączy, wyłożyć je na powierzchnię lekko posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, ok. 8 minut.

3Dużą miskę lekko wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto i poobracać, żeby się nim pokryło. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło (ma podwoić swoją wielkość).

4Wyrobić ciasto kilka razy, aby pozbyć się z niego bąbelków powietrza i wyłożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką. Podzielić je na dwie równe części i uformować kule. Przykryć i odstawić na 10 minut. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek o długości ok. 90 cm i szerokości 4 cm. Z tych dwóch wałków zrobić luźno spleciony wieniec, pozostawiając miejsce na pisanki. Skleić końce wieńca i włożyć jajka w zagłębienia w splocie.

5Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Ułożyć wieniec na wysmarowanej masłem dużej blasze i przykryć lekko wilgotną ściereczką. Postawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, aby podwoiło wielkość. Wyrośnięty chleb posmarować stopionym masłem.

6Piec przez 50-55 minut, aż się przyrumieni.

Porcja dla:

10 osób