Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wspaniały przepis w stylu włoskiej kuchni – delikatne i aromatyczne risotto z dodatkiem kalmarów i sosu pesto.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
  • 300 g kalmarów
  • 3 łyżki sosu pesto
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek bazylii

Przygotowanie:

1Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.

2Dodać ryż, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą 2 cm ponad poziom ryżu, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż.

3W międzyczasie opłukać kalmary i pokroić w pierścienie.

4Kalmary dodać do ryżu, doprawić solą. Dodać pesto, wymieszać, dodać odrobinę wody i smażyć przez 5 minut.

5Risotto udekorować bazylią przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób