Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Wspaniały przepis w stylu włoskiej kuchni – delikatne i aromatyczne risotto z dodatkiem kalmarów i sosu pesto.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
- 300 g kalmarów
- 3 łyżki sosu pesto
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek bazylii
Przygotowanie:
1Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.
2Dodać ryż, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą 2 cm ponad poziom ryżu, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 10 minut, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż.
3W międzyczasie opłukać kalmary i pokroić w pierścienie.
4Kalmary dodać do ryżu, doprawić solą. Dodać pesto, wymieszać, dodać odrobinę wody i smażyć przez 5 minut.
5Risotto udekorować bazylią przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób