30 min.
40 min.
610 min.
Prosty tradycyjny chleb w stylu europejskim. Zaczyn dojrzewa przez noc, dzięki czemu chleb zyskuje wyjątkowy smak.
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 szklanki (205 g) mąki chlebowej
- 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 szklanka (120 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
- 3 szklanki (410 g) mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Dzień przed planowanym pieczeniem przygotować zaczyn. W niemetalowej misce rozpuścić w szklance ciepłej wody pół łyżeczki drożdży. Dodać 1,5 szklanki mąki chlebowej, wymieszać. Przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na całą noc.
2Następnego dnia w oddzielnej misce rozpuścić w 2 szklankach wody 2 łyżeczki drożdży. Dodać zaczyn, mąkę z pełnego przemiału, 3 szklanki mąki chlebowej i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać po pół szklanki mąki chlebowej, mieszając po każdym dodaniu. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Natłuścić 2 keksówki. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować bochenki. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
4Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
2 osób