Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
610 min.

Prosty tradycyjny chleb w stylu europejskim. Zaczyn dojrzewa przez noc, dzięki czemu chleb zyskuje wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki (205 g) mąki chlebowej
  • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka (120 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 3 szklanki (410 g) mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Dzień przed planowanym pieczeniem przygotować zaczyn. W niemetalowej misce rozpuścić w szklance ciepłej wody pół łyżeczki drożdży. Dodać 1,5 szklanki mąki chlebowej, wymieszać. Przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na całą noc.

2Następnego dnia w oddzielnej misce rozpuścić w 2 szklankach wody 2 łyżeczki drożdży. Dodać zaczyn, mąkę z pełnego przemiału, 3 szklanki mąki chlebowej i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać po pół szklanki mąki chlebowej, mieszając po każdym dodaniu. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Natłuścić 2 keksówki. Zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować bochenki. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

4Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

2 osób