30 min.
240 min.
330 min.
Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole. Mój tato jako ekspert w przyrządzaniu poleca ją szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek).
Składniki:
- 750 g nóżek wieprzowych (2 rapetki)
- 250 g chudej wieprzowiny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mały seler
Przygotowanie:
1Rapetki oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą.
2Do garnka dodać mięso wieprzowe, warzywa w całości oraz przyprawy.
3Gotować przez 4 godziny. Mięso nóżkowe jest twarde i musi oddzielać się od kości. Po około godzinie należy wyjąć warzywa i dodatkowy kawałek wieprzowiny.
4Mięso i selera pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki.
5Wywar przecedzić i jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.
6W salaterkach układać mięso i warzywa, zalać wywarem i odstawić do ostudzenia.
7Następnie wstawić do lodówki aby galeretka stężała.
8Przed podaniem należy zebrać tłuszcz z powierzchni, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną pietruszką.
Porcja dla:
8 osób