Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
330 min.

Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole. Mój tato jako ekspert w przyrządzaniu poleca ją szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek).

Składniki:

  • 750 g nóżek wieprzowych (2 rapetki)
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mały seler

Przygotowanie:

1Rapetki oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą.

2Do garnka dodać mięso wieprzowe, warzywa w całości oraz przyprawy.

3Gotować przez 4 godziny. Mięso nóżkowe jest twarde i musi oddzielać się od kości. Po około godzinie należy wyjąć warzywa i dodatkowy kawałek wieprzowiny.

4Mięso i selera pokroić w drobną kostkę, marchewkę w talarki.

5Wywar przecedzić i jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.

6W salaterkach układać mięso i warzywa, zalać wywarem i odstawić do ostudzenia.

7Następnie wstawić do lodówki aby galeretka stężała.

8Przed podaniem należy zebrać tłuszcz z powierzchni, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną pietruszką.

Porcja dla:

8 osób