Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Pyszny domowy smażony kurczak w aromatycznej panierce, podawany w sosie własnym. Zdecydowanie nie dla tych, co są na diecie! Trochę przygotowań, ale warto!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1W misce dobrze roztrzepać pół szklanki mleka z jajkiem.

2Do woreczka foliowego wsypać mąkę, sól czosnkową, paprykę, pieprz i przyprawę do drobiu, wymieszać. Włożyć kurczaka, zamknąć szczelnie woreczek i potrząsać, aby kurczak dobrze pokrył się przyprawami.

3Następnie zanurzać kawałki kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie w mące z przyprawami. Pozostałą mąkę zachować.

4Na dużej patelni rozgrzać mocno olej (do 185 stopni C). Dodać kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.

5Zmniejszyć ogień i smażyć kurczaka przez około 30 minut. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

6Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu pozostałego po smażeniu kurczaka (resztę wylać). Dodać 2 łyżki mieszanki mąki z przyprawami, smażyć, cały czas mieszając. Dodać bulion drobiowy i wymieszać, zdrapując przypalone resztki z dna patelni. Dolać 1 szklankę mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Podawać od razu z usmażonym kurczakiem.

Porcja dla:

8 osób