30 min.
45 min.
75 min.
Bakłażan jest potocznie nazywany „gruszką miłości”, uznany za afrodyzjak będzie wspaniałą propozycją na lekką kolację we dwoje.
Składniki:
- 1 bakłażan
- ćwiartka cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Bakłażana przeciąć na pół, wydrążyć miąższ pozostawiając około 1,5 cm przy skórce, oprószyć solą i odstawić na 15 minut.
2Miąższ pokroić w kosteczkę i oprószyć solą.
3Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
4Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.
5Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki poprzekrajać na pół. Odłożyć 2 łyżki oliwek do dekoracji.
6Do podsmażonej cebuli dodać miąższ bakłażana, paprykę, pomidora, oliwki, czosnek i przyprawy.
7Poddusić na wolnym ogniu przez około 5 minut.
8Połówki bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
9Nałożyć farsz i przykryć plastrami mozzarelli.
10Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
11Bakłażany ułożyć w natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu i piec przez 45 minut.
12Przed podaniem udekorować oliwkami.
Porcja dla:
2 osób