Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bakłażan jest potocznie nazywany „gruszką miłości”, uznany za afrodyzjak będzie wspaniałą propozycją na lekką kolację we dwoje.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ćwiartka cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Bakłażana przeciąć na pół, wydrążyć miąższ pozostawiając około 1,5 cm przy skórce, oprószyć solą i odstawić na 15 minut.

2Miąższ pokroić w kosteczkę i oprószyć solą.

3Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.

4Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.

5Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki poprzekrajać na pół. Odłożyć 2 łyżki oliwek do dekoracji.

6Do podsmażonej cebuli dodać miąższ bakłażana, paprykę, pomidora, oliwki, czosnek i przyprawy.

7Poddusić na wolnym ogniu przez około 5 minut.

8Połówki bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

9Nałożyć farsz i przykryć plastrami mozzarelli.

10Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

11Bakłażany ułożyć w natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu i piec przez 45 minut.

12Przed podaniem udekorować oliwkami.

Porcja dla:

2 osób