Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Glogg to tradycyjne Szwedzkie grzane wino z dodatkiem przypraw, migdałów i rodzynek. Brandy można dodać, ale nie trzeba.

Składniki:

  • 2 butelki czerwonego wina
  • 50 g suszonej skórki z pomarańczy
  • 50 g cynamonu w laskach
  • 20 całych nasion kardamonu
  • 25 całych goździków

Przygotowanie:

1Wlać wino do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.

2Skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon i goździki zawinąć w gazę, związać nitką kuchenną i włożyć do wina. Gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

3Dodać migdały i rodzynki i gotować przez kolejne 15 minut, a następnie zdjąć z ognia.

4Na garnku ustawić ruszt (kratkę) z piekarnika i ułożyć na nim kostki cukru. Na cukier powoli nalewać brandy, tak, aby dobrze wsiąknęła w cukier. Podpalić cukier za pomocą zapałki i pozwolić, aby się wypalił i stopił, spadając do garnka. Gdy cały cukier się stopi, przykryć garnek pokrywką, aby ugasić ogień.

5Wymieszać i usunąć zawiniątko z przyprawami. Podawać w ciepłych kubkach, dodając po kilka migdałów i rodzynek.

Porcja dla:

24 osób