15 min.
45 min.
60 min.
Glogg to tradycyjne Szwedzkie grzane wino z dodatkiem przypraw, migdałów i rodzynek. Brandy można dodać, ale nie trzeba.
Składniki:
- 2 butelki czerwonego wina
- 50 g suszonej skórki z pomarańczy
- 50 g cynamonu w laskach
- 20 całych nasion kardamonu
- 25 całych goździków
Przygotowanie:
1Wlać wino do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
2Skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon i goździki zawinąć w gazę, związać nitką kuchenną i włożyć do wina. Gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
3Dodać migdały i rodzynki i gotować przez kolejne 15 minut, a następnie zdjąć z ognia.
4Na garnku ustawić ruszt (kratkę) z piekarnika i ułożyć na nim kostki cukru. Na cukier powoli nalewać brandy, tak, aby dobrze wsiąknęła w cukier. Podpalić cukier za pomocą zapałki i pozwolić, aby się wypalił i stopił, spadając do garnka. Gdy cały cukier się stopi, przykryć garnek pokrywką, aby ugasić ogień.
5Wymieszać i usunąć zawiniątko z przyprawami. Podawać w ciepłych kubkach, dodając po kilka migdałów i rodzynek.
Porcja dla:
24 osób