Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Kotlety mielone zajmują stałe miejsce w jadłopisie mojej rodziny – są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
  • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule, posiekane
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso wymieszać z bułką. Dodać jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać.

3Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób