Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Kotlety mielone zajmują stałe miejsce w jadłopisie mojej rodziny – są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
- 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie i odciśnięta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule, posiekane
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso wymieszać z bułką. Dodać jajko i wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do masy mięsnej i wymieszać.
3Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Porcja dla:
6 osób